Kastamonu Üniversitesi | Geleceğini İnşa Edeceğin Üniversite

ELEKTRİK

Genel Bilgiler

Amaç

Ön Lisans düzeyinde eğitim-öğretim veren programın amacı, elektriğin üretimi, iletimi ve dağıtımı, fabrika bakım ve kontrolünün yapılması, elektrikli makine ve motorların çalışma sistemleri, elektrik tesislerinin projelendirilmesi, elektrikle çalışan tüm sistemlerin tanıtımı, çalıştırılması, ölçümleri ve arızalarının bulunması gibi konularda sektörün talep ve gelişmelerine cevap verecek şekilde kalifiye teknikerler yetiştirmektir.

Kapsam

Elektrik Programında verilen uygulamalı dersler, çağdaş donanıma ve teknolojiye sahip laboratuarlar ve uygulama sınıflarında yapılmaktadır. Öğrencinin bu derslerden azamî fayda sağlayabilmesi için kendisini motive ederek kendi öğreniminden büyük ölçüde sorumlu olması gerektiği vurgulanarak, ders boyunca öğrencinin aktif bir rol oynayacağı, işlenen konunun teorik içeriği ile birlikte uzmanlık dalıyla ilgili teçhizatları çalıştırarak laboratuar deneylerini yapabileceği ortamlar hazırlanmıştır.

Programla ilgili özel olarak hazırlanmış laboratuarlar ile öğrencinin kendini bu alanda en iyi şekilde yetiştirmesi sağlanmaktadır. Bu program için Elektrik-Elektronik Ölçme ve Temel Elektronik Laboratuarı, Elektrik Makineleri ve Güç Elektroniği Laboratuarı, Otomatik Kontrol Sistemleri Laboratuarı, Sayısal Elektronik Laboratuarı ve Baskı Devre Laboratuarı kullanılmaktadır. Programın müfredatını teorik ve uygulamalı dersler ile pratik çalışma olarak yaz stajları oluşturur.

Hedef

Teknolojik gelişmelere vakıf ve iş hayatı boyunca yeni gelişmeleri izleyebilecek temel bilgilerle donatılmış, araştırmayı ve öğrenmeyi bilen, özgüveni yüksek, yeniliklere açık, ekip çalışmalarına yatkın ve insan ilişkilerinde uyumlu niteliklere sahip mezun profili hedeflenmektedir.

Elektrik Programına Sınavsız Geçiş Yapılabilecek Ortaöğretim Bölümleri

  • Elektrik
  • Elektrik-Elektronik
  • Elektromekanik Taşıyıcılar
  • Elektronik
  • Endüstriyel Elektronik
  • Endüstriyel Otomasyon Teknolojisi (Elektronik)
  • Gemi Elektroniği ve Haberleşme
  • Kontrol ve Enstrümantasyon Teknolojisi
  • Otomatik Kumanda
  • Telekomünikasyon
  • Tıp Elektroniği
  • Uçak Bakımı Teknisyenliği ve Elektroniği
  • Uçak Bakımı ve Elektroniği
  • Uçak Elektroniği

Programımızdan Dikey Geçiş Yapılabilecek Lisans Programları

  • Bilgisayar ve Kontrol Öğretmenliği
  • Elektrik Mühendisliği
  • Elektrik Öğretmenliği
  • Elektrik-Elektronik Mühendisliği
  • Elektronik Mühendisliği
  • Elektronik Öğretmenliği
  • Elektronik ve Bilgisayar Öğretmenliği
  • Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği
  • Elektronik ve Haberleşme Öğretmenliği
  • Endüstriyel Teknoloji Öğretmenliği
  • Enerji Öğretmenliği
  • Fizik
  • Havacılık Elektrik ve Elektroniği
  • Kontrol Öğretmenliği
  • Meteoroloji Mühendisliği
  • Telekomünikasyon Mühendisliği
  • Telekomünikasyon Öğretmenliği
  • Uçak Elektrik-Elektronik
  • Uzay Mühendisliği

Mezunların Alacağı Unvan ve İstihdam Alanları

Mezunlarımız “Elektrik Teknikeri” unvanını almaktadırlar. Meslek elemanları kamu ve özel kuruluşlarda çalışabilecekleri gibi, bağımsız olarak da çalışabilmektedirler. Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş., Türkiye Radyo Televizyon Kurumu, Devlet Su İşleri, Makine Kimya Enstitüsü, Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü gibi kuruluşlarla, başta Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı olmak üzere hemen hemen tüm kurum ve kuruluşlarda istihdam alanı bulabilmektedirler.

Ders Programı


Ders ve Sınav Programlarına Buradan Ulaşabilirsiniz. 

ÖĞR.GÖR. GÖKHAN BAHADIR
ÖĞR.GÖR. GÖKHAN BAHADIRELEKTRİK VE ENERJİ BÖLÜM BAŞKANI

Ders İçerikleri

KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ

TOSYA MESLEK YÜKSEK OKULU

ELEKTRİK VE ENERJİ BÖLÜMÜ

ELEKTRİK PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ

  

1.SINIF GÜZ DÖNEMİ 

AIT155- ATATÜRK İLKELERİ VE İNK. TARİHİ - I

Osmanlının çöküş sebeplerine genel bir bakış, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna giden yol, Osmanlı’nın son dönemindeki fikir akımları, Mondros mütarekesi sonrasında ülkenin karşı karşıya kaldığı durum ve Atatürk’ün Samsun yolculuğu, Milli Mücadelenin ilk adımı, Milli güçler ve Misak-ı Milli, TBMM’nin kurulması, savaşın idaresini ele alması ve Batı Cephesindeki savaşlar, Büyük Taarruz ve zafer.

TDL155 TÜRK DİLİ - I

Dilin tanımı, dilin sosyal bir kurum olarak millet hayatındaki yeri ve önemi, dil-kültür münasebeti, Türk dilinin dünya dilleri arasındaki yeri, Türk dilinin gelişmesi ve tarihi devreleri, Türk dilinin bugünkü durumu ve yayılma alanları, Türkçenin ses özellikleri ve ses bilgisi ile ilgili kurallar, Türkiye Türkçesindeki ses olayları, imla kuralları ve uygulaması, noktalama işaretleri ve uygulaması, Türkçenin yapı özellikleri

YDL155 YABANCI DİL - I

Basit, rutin bir değişim yöntemi. İyelik sıfatları. Sorular ve negatifler, ülkeler. Günlük nesneler, ülkeler, zıt sıfatlar. Ne zaman? Sosyal ifadeler: Özür dilerim. Affedersiniz. Kaç tane var /  Yer edatları. Seyahat ve bilet satın hakkında bilgi vermek ve almak. Katılıyorum ve diğerleri ile katılmıyorum, bir yemek siparişi. Etkinlik ve aktiviteler açıklayın. Hızlı seviyor ve Sevmedikleri. Aile ve yaşam koşulları açıklayınız. Basit Geçmiş Zaman

ELK101 MESLEKİ MATEMATİK - I

Sayılar; Cebir; Denklemler; Eşitsizlikler; Fonksiyonlar; Trigonometri; Karmaşık Sayılar

ELK103 ÖLÇME TEKNİĞİ

Ölçme, kalibrasyon, fiziksel ve elektriksel standart birimler ve birim çevirmeleri. Hata, gecikme ve ölçüm cihazı ile ilgili temel etkiler. Hataların sınıflandırılması ve bileşkeleri. Akım, gerilim ve güç ölçümleri. Elektriksel büyüklüklerin anlık, ortalama ve tepe değerleri. Aktif ve reaktif güç tanımı ve ölçülmesi. elektrodinamik metreler, genel sınıflandırmalar, wattmetre, voltmetre ve ampermetreler. Direnç, sığa ve indüksiyonun ölçülmesi. Osiliskopla yapılan ölçümler.

ELK105 DOĞRU AKIM DEVRELERİ

Direnç, akım, gerilim, iş, güç, enerji, devre çözüm yöntemleri ve teoremleri

ELK107 TEMEL ELEKTRONİK

Diyot , Transistör ve Fetlerin çalışma prensibi, Temel Elektronik Devre Şemaları

ELK109 İŞ GÜVENLİĞİ

İş kazasının tanımı, İş kazası çeşitleri, meslek hastalıkları, kazanın temel nedenleri, iş güvenliği yöntemleri, iş güvenliği organizasyonu nasıl yapılır, Kaza soruşturması, tarafların kusur oranlarının belirlenmesi yöntemi, teknik raporun hazırlanması.

ELK111 BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİSİ

Bilgisayar hakkında temel kavramlar, Bilgisayar Yazılım ve donanım özelliklerine giriş, MS Windows işletim sitemi hakkında temel bilgileri kavrayabilme; MS Office programlarından Word, Excel ve Powerpoint programlarının temel kullanımı; Yazı, tablo, sunu ve grafik oluşturma ve düzenleme; İnternetin temel özellikleri, arama motorları, e-mail alma ve kullanma.

  

1.SINIF BAHAR DÖNEMİ

AIT166 ATATÜRK İLKELERİ VE İNK. TARİHİ – II

Ulusal eğitim, kültürel, sosyal ve ekonomik alanlarda mücadele ediyoruz. Türkiye Cumhuriyeti'nin iç ve dış politikalarında Atatürk'ün hayatı, Türk devriminin strateji, siyasi arenada büyük devrimler, sosyal yapı ve sağlık. Atatürk ilkeleri ve bu ilkelere karşı tehditler yönetti. Jeopolitik ve Türkiye'nin jeopolitik konumu.. Türk Gençliği'ne yönelik psikolojik tehdit.

TDL166 TÜRK DİLİ – II

Sözel anlatım. Yazılı anlatım (Kompozisyon). Mektup, reklam, reklam, otobiyografi. Makale, deneme, eleştirmenler. Bellek, voyager, biyografi, otobiyografi. Röportaj, öykü, roman, tiyatro, masal.
Rapor, kayıt. Edebi eser türleri Uygulamaları. Bilimsel araştırma için Yöntemleri (kaynakları bulma ve yazma, konu, kısıtlama seçimi). Metin çalışmaları ve özel ürünler

YDL166 YABANCI DİL – II

Simple Past: negatif, evet / hayır soruları ve kısa cevaplar. Şimdiki Basit sorular, önce geçmiş zaman. cümleleri. Yerleri açıklayan Sıfatlar. Sağlık sorunları ve tedavi. Olabilir; gidiyor: evet / hayır soruları ve kısa cevaplar. Pozitif ve negatif oldu: yaşam deneyimleri için mükemmel Şimdiki? Soruları ve kısa cevaplar.

ELK102 MATEMATİK – II

Diziler ve Seriler; Limit ve Süreklilik; Türev ve Uygulamaları; Belirsiz İntegral; Belirli İntegral ve uygulamaları; İstatistik

ELK104 ALTERNATİF AKIM DEVRELERİ

Direnç, bobin, kondansatör, akım, gerilim, faz farkı, faz açısı, iş, aktif güç, görünür güç, reaktif  güç, enerji, devre çözüm yöntemleri ve teoremleri, yıldız bağlantı, üçgen bağlantı

ELK106 TESİSATA GİRİŞ

Tesisat planının ön çalışması, tesisat planının hazırlanması, tesisat planının tamamlanması. Plan sunumunun yapılması. Aydınlatma projesi, güç projesi, enerji iletim ve dağıtım projelerinin özellikleri. Fabrika ve işletme projeleri. Projenin ekonomik verimliliğinin incelenmesi. Elektrik şebekesinin projelendirilmesi ve projenin çizilmesi. Proje detaylarının düzenlenmesi.

ELK108 TRAFO VE DOĞRU AKIM MAKİNALARI

Eş değer devre, hız-moment karakteristiği, motor sürme yöntemleri, DA makinalarının yapısı ve çalışma prensi, bitrafolar, trafo bağlantıları, Transformatörlerin yapısı ve çalışma prensibi

ELK110 BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM

Tercih edilen paket programı yardımıyla örnek analog ve dijital devrelerin oluşturulup (çizilip), çalıştırılması, analizlerinin (test ve ölçüm) yapılması, maliyet analizinin oluşturulması, devrenin yazıcı veya çizici yardımıyla kağıda alınması.

ELK112 SAYISAL ELEKTRONİK

Mantık kapıları, Sayısal devre tasarımı, Mantık devreleri sadeleştirme yöntemleri

 

2.SINIF GÜZ DÖNEMİ

ELK201 ASENKRON VE SENKRON MAKİNALAR

Asenkron ve senkron makinalar, hız- moment karakteristiği

ELK203 BİLGİSAYAR DESTEKLİ PROJE – I

Autocad, tesisat projesi, teknik resim

ELK205 ELEKTRİK ENERJİSİ İLETİM VE DAĞITIMI

Elektrik enerjisinin iletimi, dağıtımı ve yardımcı ekipmanlar.

ELK207 ELEKTROMEKANİK KUMANDA SİSTEMLERİ

Kumanda, kumanda elemanları, buton, kontaktör, sinyal lambaları, asenkron motorlar, zaman rölesi

ELK209 SENSÖRLER VE TRANSDÜSERLER

Sıcaklık, nem, hız, titreşim, ivme, konum, yaklaşım, basınç, akış, seviye, darbe algılayıcıları

ELK211 EV CİHAZLARI – I

Yıkayıcı ve Kurutucu cihazlar, Isıtıcı ve Pişirici cihazlar, Soğutucu cihazlar, Temizleyici ve Havalandırıcı cihazlar

ELK213 PANO TASARIM VE MONTAJI

Panoyu montaja hazırlama, Panolarda bara, kablo ve izolatör montajı, Panonun montajı ve kablo bağlantıları

ELK215 KALİTE GÜVENCESİ VE STANDARTLAR

Standardizasyon. Kalite ve kalite kavramları. Kalite güvence. Mesleki standartlar ve ISO.

ELK217 İLK YARDIM

İlk yardımın temel uygulamaları, birinci ve ikinci değerlendirme, temel yaşam desteği, Solunum yolu tıkanıklığında ilk yardım, kanamalar ve şok, travmalar, yara ve yara çeşitleri, bölgesel yaralanmalarda, baş ve omurga kırıklarında ilk yardım, üst ekstremite kırık, çıkık ve burkulmalarında ilk yardım, kırık, çıkık ve burkulmalarında ilk yardım, Acil bakım gerektiren hastalıklarda ilk yardım, zehirlenmeler, sıcak çarpması, yanık ve donmalar yabancı cisim kaçmalarında ilk yardım, Acil taşıma teknikleri.

 

2.SINIF BAHAR DÖNEMİ

ELK202 GÜÇ ELEKTRONİĞİ – I

Diyot, Tristör, Triyak, Mosfet, IGBT, Doğrultucular, İnverterler

ELK204 PROGRAMLANABİLİR DENETLEYİCİLER

PLC’ye giriş, PLC yapısı, PLC bağlantısı, PLC programlama, Operatör paneli

ELK206 ÖZEL TASARIMLI MOTORLAR

Step motor, Servo motor, üniversal motor, 1fazlı motorlar, Eş değer devre, hız-moment karakteristiği, motor sürme yöntemleri

ELK208 BİLGİSAYAR DESTEKLİ PROJE – II

Elektrik tesisat projesi, Autocad, tesisat yönetmelikleri

ELK210 SİSTEM ANALİZİ VE TASARIMI

Çalışma konusunu belirleme, Çalışma ile ilgili araştırma yapma, Çalışmayı derleme, Çalışmayı sunma.

ELK212 ÖZEL TESİSAT

Güvenlik sistemlerinin, yangın alarm sistemlerinin, güç dağıtım sistemlerinin, havalandırma ve busbar sistemlerinin genel özellikleri ve kurulum yöntemleri. Paratoner çeşitleri, ünite koruma alanı ve binaya tesis edilmesi. Tehlikeli alanlara elektrik tesis edilirken dikkat edilmesi gereken hususlar. İç ve dış tesisatın bilgisayar destekli programlar ile yapılması ve kontrol edilmesi. Mesleki bilgisayar programlarının uygulamalarda ve eğitimde kullanılması. Bu tip yerlerdeki tesisat için çıkarılmış kanunlar ve yönetmelikler.

ELK214 HİDROLİK PNÖMATİK

Valfler, Silindirler, bağlantı hatları, kompresör, pompa, elektro-pnömatik, elektro-hidrolik, basınç.

ELK216 SCADA SİSTEMLERİ

Scada Programlarının Kurulumu, Scada Programı İle Kontrol Cihazı Bağlantısı, Scada Arayüz TasarımıOPC Server Kullanımı, Veritabanına Kayıt, Görsel Programlama Programı, Görsel Programlama Nesneleri, Görsel Programlama ile Bilgisayar Portları, Görsel Programlama Dili ile Cihaz Kontrolü, Görsel Programlama ile veri izleme ve kayıt

ELK218 GİRİŞİMCİLİK

Girişimciliğin Temel Kavramları, Girişimcilik Yaklaşımları, Girişimcilik Kültürü, Girişimcilik Türleri, Girişimciliğin Fonksiyonları,  Girişimcilik Alanları, Girişimcilik Süreci, İş fikrinin tanımlanması ve kaynakları, İş fikri geliştirme ve yaratıcılık, İş planı ve unsurları, İş planı hazırlama, Girişimciliğin yerel, ulusal ve uluslararası bağlamı, girişimcilik özelliklerinin sınanması, pazar araştırma, pazarlama planı, üretim planı, yönetim planı, finansal planı konuları yer almaktadır.

Adı Soyadı
Telefon
Mail Adresi
Öğr. Gör. Gökhan BAHADIR
0366 280 22 30
gbahadir@kastamonu.edu.tr
Adı Soyadı
     Telefon
       Mail Adresi
Öğr. Gör. Muhammet DEMİRBAŞ   
          0366 280 22 18
    muhammetdamirbas@kastamonu.edu.tr
© 2024 Kastamonu Üniversitesi Tosya Meslek Yüksekokulu Tüm Hakları Saklıdır.