YÜKSEKOKULUMUZDA OTİZM VE DOWN SENDROMUNA FARKINDALIK ETKİNLİĞİ

Otizm Nedir?

• Doğuştan gelen ya da yaşamın ilk yıllarında ortaya çıkan karmaşık bir nöro-gelişimsel bir bozukluktur. Otizmin, beynin yapısını ya da işleyişini etkileyen bazı sinir sistemi sorunlarından kaynaklandığı sanılmaktadır.
• Otizm, günümüzde rastlanan en yaygın nörolojik bozukluktur ve Hastalıkları Kontrol Etme ve Önleme Merkezi (Centers for Disease Control Prevention)'nin verilerine göre 2006 yılında Her 150 çocuktan 1’inde otizm görülürken, 2012 yılında Her 88 çocuktan 1’inde otizm görülmüştür. 2014 yılında verilen son bilgiye göre de, her 68 çocuktan 1’inde otizm görülmektedir.
• Otizm tanısı alan çocukların çoğunda değişik derecelerde öğrenme güçlüğü ve zeka geriliği de görülebilir.

Down Sendromu,

• Down Sendromu, nedeni tam olarak bilinmeyen ancak kromozal anormallikten kaynaklanan bir kalıtımsal bozukluktur.
• İnsan vücudu 46 kromozomdan oluşmaktadır. Bu kromozomların 23 tanesi anneden, 23 tanesi ise babadan gelmektedir. Hücre bölünmesinde meydana gelen bir hata sonucunda vücut fazladan bir kromozom üretebilmektedir.
• Kromozal anormallik sonucunda 47 kromozon ile dünyaya gelen bir bebek Down Sendromu özelliklerini taşımaktadır.
• Down Sendromu görülme sıklığının 800 ile 1000 çocukta bir olduğu bilinmektedir
• Down Sendromlu bireylerin kendilerine has, belirgin zihinsel özellikleri vardır. Bunlar; ufak yassı kafa, kısa boyun ve geniş ense, yassı burun kemeri, normalden düşük bir seviyede ve çoğu zaman düzensiz şekilde kulaklar, yukarı doğru çekik ve birbirinden ayrık gözler, geniş eller, kısa ve tombul parmaklar, avuç içinde normalden daha derin olan tek çizgi ve düşük kas gerginliği, açık ve hassas ten şeklinde sıralanabilir

YÜKSEKOKULUMUZ EVDE HASTA BAKIMI PROGRAMI ÖĞRENCİLERİ OTİZM VE DOWN SENDROMUNA FARKINDALIK OLUŞTURMAK İÇİN TOSYA AL GELİNCİK ÖZEL EĞİTİM VE REHABİLİTASYON MERKEZİ İLE BERABER FARKINDALIK ETKİNLİĞİ DÜZENLEDİLER. ETKİNLİK KAHVALTI İLE BAŞLADI VE DAHA SONRA MÜZİK VE BOYAMA ETKİNLİĞİ İLE DEVAM ETTİ.